Appleton Estate Rum Tour gate

Tervetuloa mukaan rommikierrokselle! Ala-asteella ainakin meidän koulusta tehtiin useampikin retki Fazerin tehtaalle, ja ne reissut palasi vahvasti mieleen, kun käytiin tutustumassa Appleton Estateen Magdan ja parin koulukaverin kanssa. Tällä kertaa maistelupisteessä ei tosin ollut montaa sorttia suklaata, vaan kahtatoista erilaista rommia. Mutta se oli vasta kierroksen päätteeksi – palataan nyt kuitenkin ihan alkuun.

Appleton on siis jamaikalainen rommin valmistaja, jonka tehdas sijaitsee Nassau Valleyssa St Elizabethissa. Taksit kulkee ainakin Maggottyn kylään asti, josta on ilmeisestikin alueelle matkaa enää kilsa tai pari, mutta meille sattui ihana taksikuski, joka vei meidät pilkkahintaan ihan portille asti. Kierrosta ei siis tarvitse varata mitenkään etukäteen (ellei nyt sitten jollain valtavalla poppoolla ole menossa) ja me ainakin saatiin neuvoteltua opiskelijahinta, vaikka teoriassa sellanen olisi ollut tarjolla vaan virallisille “luokkaretkille”. Normihinta olisi joka tapauksessa noin 25 jenkkidollaria.

Ilmottautumisen jälkeen meidät ohjattiin baarin puolelle odottelemaan, että muutamat muut seuraavalle kierrokselle lähtijät saisivat syötyä lounaansa, ja sillä välin saatiin heti lasilliset rum punchia käsiimme. Rommikierroksella kun oltiin, niin toki ne lasit vielä täytettiin uudelleen ennen varsinaisen kierroksen alkua. Hilpeinä siis lähdettiin perehtymään tarkemmin rommin valmistukseen.

Appleton Estate Rum Tour Group
Appleton Estate Rum Tour Truck
Appleton Estate Rum Tour factory

Ihan kaikkea en nyt enää muista, mutta Appleton Estate on ollut virallisesti pystyssä vuodesta 1749 ja kaikki sugarcane elikkä sokeriruoko kasvatetaan tuolla laaksossa, jossa on tarkoitukseen varsin passeli maaperä. Kävi vähän sääliksi aasia, joka oli paikalla demostroimassa, kuinka sokeriruoko puristetaan mehuksi. Toisaalta myöhemmin myös Adalia pääsi pyörittämään valtavaa “mehulinkoa” ja sillä oli ainakin hauskaa, joten ehkä se aasikin nautti duunistaan…

Mehustamisessa ylijäävä pulppi hyödynnetään energiaksi ja mehu prosessoidaan edelleen melassiksi (sitäkin saatiin maistaa – melkoisen ällöttävää sellaisenaan). Seuraavista vaiheista eli fermentoinnista ja distillauksesta en hirveästi ymmärrä, kemiantunneista on selvästi jo liikaa aikaa. Käymisestä ja tislauksesta siinä siis kaiken järken mukaan on kyse, ja muistaakseni tislausta tehtiin kahdella erilaisella systeemillä.

Appleton Estate Rum Tour selfie
Appleton Estate Rum Tour view

Tislauksen jälkeen rommi säilötään tammitynnyreihin vuosikausiksi ja tietystikin mitä pidempään rommia on säilötty, sen arvokkaampaa se on. Appletonin pullotetut rommit on sekoitettu useammasta eri-ikäisestä satsista, halvimpien keski-ikä on neljän vuoden paikkeilla ja kalliimmassa tavarassa vuosia on aina vähintään 21. Harvinaisempaa tavaraa on myös 50 vuotta vanha rommi ja osa siitäkin satsista jätettiin kuulemma vielä muhimaan ja odottelemaan 100 vuoden täyttymistä. Ei taitais sitä pulloa ihan opiskelijabudjetilla saada… Appletonin rommisekoitusten suunnittelija eli Master Blender Joy Spence oli muuten koko maailman ensimmäinen nainen tossa ammatissa.

Ja tosiaan, kierroksen päätteeksi päästiin vielä baariin maistelemaan erilaisia rommeja. Kumma juttu, mutta sitä 50-vuotiasta ei rivistä kuitenkaan löytynyt. Kaiken kaikkiaan siis loistava kierros ja suosittelen kyllä ehdottomasti noilla seuduilla liikkuville.

Appleton Estate Rum Tour kegs
Appleton Estate Rum Tour group2

Menomatkalla me oltais kovasti haluttu pysähtyä matkan varrella olevalle Bamboo Avenuelle, jossa bambupuut reunustaa tietä pitkän matkaa, mutta meidän kuski oli niin mälsä, ettei se suostunut. Paluumatkalla kävi parempi tuuri, ja kurvattiin hetkeksi tien sivuun napsimaan kuvia. Superkuski pysähteli jopa tien varressa olevien hedelmäkauppiaiden luokse, eli vallan mainio tyyppi sattui kohdalle.

Siinä pienessä päivähiprakassa me päätettiin vielä jatkaa matkaa Pelican Bariin, mutta siitä lisää ensi tiistaina!

Mites on, lähtisitkö tutustumiskierrokselle?

Bamboo Avenue Jamaica1
Bamboo Avenue Jamaica2

ENGLISH:

These pics are from the Rum Tour at Appleton Estate in Nassau Valley, St Elizabeth. Back in May we took a tour there with my friends to see how the Jamaican distillery makes its rum. First things first, the tour started with some complementary rum punch and then we got to see how the juice is extracted from sugar cane, then produced into molasses and further on fermented and distilled. All the sugarcane still comes from the estate that other phases of producing the rum happen elsewhere too. However they still make some of it at the estate and we also got to see the oak barrels where they age the rum.

I actually knew this already beforehands after going to the Tarrus Riley gig hosted by Appleton Estate, but Joy Spence was the first woman in the world to be appointed Master Blender. She designs the blends, the final products that are mixed from selected rums. And of course, at the end of the tour we got the sample all the different rums (except the ones that are aged for like 20 or 50 years) at the bar.

On the way back we had a great taxi driver who pulled to the side and let us take some photos of the Bamboo Avenue. It´s a long stretch where bamboo trees frame the road. And as we were a little tipsy already, we decided to continue to the Pelican Bar, but more about that next Tuesday!

READ ALSO