Dunn´s River Falls on varmastikin tunnetuimpia nähtävyyksiä Jamaikalla, ja mulla oli alusta lähtien aika suuret ennakkoluulot paikkaa kohtaan. Kyseiset vesiputoukset sijaitsee Ocho Riosissa, joka on pahimman luokan turistikylä. Sinne saapuu suuri osa Karibian risteilijöistä, ja laivaturistit sitten tekevät retkiä joko delfiinipuistoon, Mystic Mountain -puistoon taikka tuonne Dunns River Fallseille. Kuvat käsikädessä letkassa kulkevista turisteista ei myöskään lisänneet mun intoa käydä näillä putouksilla, mutta lopulta kuitenkin päädyin sinne viimeisellä Jamaika-viikolla. Ja niin ennakkoluulot saivat huutia…

jamaica-dunns-river-falls1

Ocho Rios on kamala turistirysä

Jep, tää pitää mun mielestä edelleen paikkaansa. En ollut liikkeellä mitenkään pahimpaan sesonkiaikaan, ja siltikään en tykännyt yhtään. Alunperin olin ajatellut jättää koko kylän väliin, mutta kun Röllön lento Suomeen oli muutamaa päivää ennen mun omaa lähtöä Floridaan, eikä mulla ollut mitään suurta hinkua hengailla Mobayssa montaa päivää ennen lähtöä, päätin sitten jäädä matkan varrella Ochiin. Vielä kun koulukaverini Adalia laittoi viestiä, että olisi tulossa  kavereineen Dunn´s River Fallseille samana päivänä, päätös oli selvä. Pitihän sitä tulla itse katsomaan, kuinka ärsyttävä turistikylä Ochi oikein on, eikä vain luottaa huhupuheisiin.

Joka tapauksessa, Ochissa on oikeastaan vaan yksi päätie, jonka varrelta löytyy rafloja, matkamuistoputiikkeja sekä “markkinat”. Eli lisää turistikrääsää. Jos tuliaisia tarvitsee hommata, niin niitä sieltä kyllä löytyy, mutta mitään muuta ei sitten oikein olekaan. Älä siis missään nimessä tuhlaa Jamaikan reissuasi Ochissa!

 

dunns-river-falls-6

Entäs sitten Dunn´s River Falls?

Kaikista ennakkoluuloista huolimatta, Dunn´s River Falls oli tosi jees! Kaikkien kuvien ja tarinoiden perusteella luulin, että siellä tosiaan täytyy liikkua letkassa, ja että vesikengät on pakolliset, mutta ne olikin vain suosituksia. Paljain jaloin pärjää ihan hyvin ja liikkua saa just niinkun ite haluaa.

Oikeastaan nuo putoukset on kuin vesipuisto. Alkuun kannattaa suunnata alas biitsille ja lähteä sieltä käsin kipuamaan ylös putousta pitkin.  Lukkokaappeja näytti löytyvän, mutta me jätettiin kassit huolettomasti rannalle, sillä joku porukasta oli aina lähettyvillä. Adalian kaveriporukka kun paljastui paikan päällä kahdeksi bussilliseksi kirkon kevätretkeläisiä, joten seuraa riitti.

Vedettiin putous alhaalta ylös lopulta kolmeen kertaan ja matkan varrella uiskenneltiin luonnonaltaissa. Enimmäkseen kipuaminen oli ihan helppoa, ei siihen mitään letkaa tarvita. Viimeisellä kerralla jätin kameran rannalle, ja tasapainoilu oli kyllä huomattavasti iisimpää, kun oli kaksi vapaata kättä, mutta kyllä kamerankin kanssa pystyi liikkumaan ihan hyvin.

 

dunns-river-falls-selfie
dunns-river-falls-7jamaica-dunns-river-falls-ticket-price

Mitäs se maksaa?

Me oltiin Adalian kanssa kovin tyytyväisiä, kun saatiin pääsyliput paikallisten hintaan. Tosi monissa paikoissa (esim. YS Fallseilla) riitti kun sanoi, että opiskelee Mobayssa ja heti sai alennusta, mutta täällä ne oli supertarkkoja. Onneksi olin varautunut koulun opiskelijatodistuksella ja jollain laskulla, mistä näki, että mulla on oikeasti osoite Jamaikalla. Turistilippu kun maksaa 20 dollaria, ja paikallislippu tuon 600 Jamaikan dolsua, elikkäs noin vitosen verran.

Kakskymppiä on musta aika suolainen hinta tosta paikasta, mutta toisaalta oli siellä paikat aika hyvässä kunnossa ja niitä oppaitakin olisi ollut paikalla vaikka kuinka, jos sitä letkamenoa kaipaa. Meitä nauratti ihan älyttömästi, kun nähtiin yhden letkan lähtö ihan alusta saakka, ja porukka käveli käsikädessä pienen kierroksen merivedessäkin. Ilmeisesti siitä tuli hienoa videomatskua, mutta melkosen huvittavalta se näytti. Ihan kun tyypit ei osaisi kahlata itsenäisesti…

 

Dunns-River-Falls-8
dunns-river-falls-3
Jamaica-Dunns-River-Falls-2

No suosittelisinko?

Ehdottomasti! Meillä oli ihan mielettömän hauska päivä putoksilla kiipeillessä, ja onhan tuolla tosi kaunista. Tietysti huippu porukkakin lisäsi putousten hohtoa, yksin reissaavalle voisi olla vähän boring.

Elikkäs, älä jätä Ochia kokonaan väliin turistirysämaineen takia. Dunn´s River Fallsien lisäksi Ochin lähettyviltä löytyy myös Blue Hole, joka sekin on ihan käymisen arvoinen. Mutta jos et halua siemailla ylihinnoiteltuja drinksuja Margaritavillessä, niin paria päivää enempää ei Ochiin kannata tuhlata.

dunns-river-falls-4

Siinä olikin sitten viimenen Jamaikan reissupostaus. Jo oli aikakin, johan mä lähdin sieltä 5 kuukautta sitten. Jonkun koosteen varmaan vielä väsään tässä jossain vaiheessa, joten nyt jos on mitään Jamaikaan liittyviä kysymyksiä, niin laittakaahan kommenttiboksiin! Kysy, ask, fråga :D

 

ENGLISH:

Back in May I visited Dunn´s River Falls, which is probably the most famous tourist attraction in Jamaica. Originally I had though I´ll skip Ocho Rios and the falls but on my last week I had some spare time and was passing the town anyway. And when I heard my friend Adalia would be there on the same day with a church group, I finally decided to give the falls a chance. 

I still think no one should spend their vacation in Ochi, it´s so touristy and there are so many 100x more beautiful places on the island. Anyhow, I actually fell in love with Dunn´s River Falls. We had so much fun climbing the falls and swimming in the natural pools and it´s so beautiful there, too. So you should´t miss it either! 

Based on photos I had seen online, I thought you really have to walk hand in hand and that you need to have the water shoes. So not true. Barefoot is totally fine and you can experience the falls on your own – just how you want it. There´s no point rushing thru the climb in a queue when you can actually take your time and enjoy the place.

Where: In Ocho Rios
Cost: About 20 US $ or 6 US $ for Jamaican residents. (Luckily Adalia and I had  papers from school and letters which showed we really live in Jamaica…) 
Avoid: Tourist season and cruise ship days

This was the last post of my “Travelling in Jamaica” series. After visiting Ochi, I only went back to Mobay for a few days to pack my bags and say goodbye to my friends. Anyhow, I´m planning to write some kinda conclusion with all the best Jamaica tips, so now it´s time to ask if you´ve any questions about travelling/studying in Jamaica! 

 

READ ALSO