Kingston Jamaica Hope Gardens

Kingstonia tituleerataan usein yhdeksi maailman vaarallisimmaksi kaupungiksi, ja mun oli uteliaisuudesta ihan pakko selvittää, millä sijalla se parhaillaan keikkuu. Viime vuoden rankingin mukaan Kingston kuitenkin ylsi “vain” sijalle 33, että ei sentään ihan kärkikympistä löydy. Voin kuitenkin heti alkuun todeta, että mulla ei ikinä ollut Kingstonissa mitenkään turvaton olo, mutta oon toisaalta myös ihan ilonen, että reissasin siellä vasta Jamaika-ajan loppupuolella, kun maan tavat ja kulttuuri oli jo tuttuja.

Loppujen lopuksi kävin Kingstonissa yhteensä kolme kertaa ja joka kerralla viivyin pari yötä. Reggae Hostel ja sen henkilökunta alkoi jo tulla tutuksi kun ramppasin siellä vähän väliä. Ensin yksin etelärannikon reissun lopussa ja melkein heti perään Magdan vieraillessa ja myöhemmin vielä Röllönkin kanssa reissatessa. Kuvasaldo jäi kuitenkin ihan onnettomaksi, koska suht turvaisasta yleisfiiliksestä huolimatta meillä ei ollut kovin suurta intressiä kulkea kamerat kaulassa pitkin katuja, ja sitä oli lopulta tosi laiska kaivamaan kameraa repun pohjalta. Lisäksi mun Jamaika-puhelimen kamera oli aivan kämänen, joten eipä tullut silläkään sitten kuvailtua.

Kingston Jamaica Downtown
Jamaica Kingston Harbor and Hope Garden

Kingston on oikeastaan ainut kunnollinen kaupunki Jamaikalla. Kaikkialla muualla keskustakin tuntui lähinnä pieneltä kylältä, mutta Kingstonissa oli jopa ihan korkeita toimistorakennuksia ja keskusta on valtava verrattuna vaikkapa Montego Bayhin, joka  kuitenkin on Jamaikan toiseksi suurin city.

Kingstonissa downtownin ja uptownin välillä on valtava kuilu. Kuulin juttua, että monet ihmiset ei välttämättä ole ikinä edes käyneet toisella puolella kaupunkia ja ihan Kingstonista olevat koulukaveritkin jaksoi aina tohkeissaan puhua siitä, kuinka musta on tullut niin jamaikalainen, että uskallan kuljeskella pitkin downtownia. Downtownia pidetään siis uptownia vaarallisempana ja se on huomattavasti köyhempää aluetta. Rakennukset on jo aika ränsistyneitä ja kauppaa käydään pitkälti kaduilla, pressu vaan maahan ja kasa vaatteita tai kenkiä näytille.  Kun downtownin keskuksesta, bussiasemalta, vähän käveli alaspäin, pääsi rantakadulle, joka oli jo huomattavasti fiinimpää aluetta ja oikeastaan täynnä isojen firmojen konttoreita.

Kingston Jamaica Emancipation PArk running Kingston Jamaica Emancipation PArk running

Uptown on huomattavasti siistimpää aluetta, ja toimistojen lisäksi sieltä löytyi paljon kauppoja (etenkin Half Way Treen alueelta) ja erilaisia puistoja. Emancipation Parkia ympäröi juoksurata, joka oli täynnä lenkkeilijöitä ja  Hope Gardens taas on kuin pieni keidas kaupungin keskellä. Siellä oli vaikka kuinka paljon nurmikenttää ja erilaisia puutarhoja kukkineen. Myös yliopistot löytyy tuolta Uptownin puolelta ja varmaan sanomattakin selvää, että Kingstonista kotoisin olevat yliopistoon päässeet kaverit on juurikin tuolta puolta kaupunkia…

Kingston Jamaica Hope Gardens Selfie Kingston Jamaica Hope Gardens Chinese

Parhaat jätskit löytyy ehdottomasti Devon´s Housen I Screamesta. Makuja on vaikka kuinka paljon, kannattaa pyytää muutamaa makua maistiaiseksi ennen päätöksen tekoa. Tota jäätelöä saa kyllä muualtakin Jamaikalta, mutta aito ja alkuperäinen löytyy tuolta Kingstonista upean kartanon sisäpihalta. Devon´s House kuului alun perin Jamaikan ensimmäiselle mustalle miljonäärille ja nykyään talossa toimii ilmeisestikin museo. Se jäi tsekkaamatta, mutta jäätelöllä tuli pistäydyttyä jokaisella Kingstonin reissulla… Historiaan me kuitenkin tutustuttiin Magdan kanssa Port Royalissa, entisessä merirosvokaupungissa, mutta siitä lisää myöhemmin!

Vielä viimeinen Kingston-vinkki. Sunnuntaisin kaupunkia ympäröivillä vuorilla on Dub Club, eli rento baari/bileet, josta on ihan mieletön näköala kaupungin valomereen. Ja jos Kingstonin visiitti ei osu sunnuntaille, niin matkalla on kyllä ihan kunnollinen näköalaseisake, jonne voi ajaa illan pimetessä ihan vaan ihailemaan maisemia.

Miten on, lähtisitkö Kingstoniin vai veisikö hiekkarantakaupungit voiton?  

READ ALSO