REISSUSSA JAMAIKALLA:
PARAS TAPA NÄHDÄ REACH FALLS

Jamaica-Long-Beach-braided-hair

Jos joku kysyisi multa, minne alueelle Jamaikalla kannattaa ehdottomasti mennä, niin vastaus olisi Portland. Kirjoitin Port Antonion kaupungista, apinasaaresta ja paratiisirannasta jo helmikuussa, ja toukokuussa palasin viimein takaisin tuonne lemppari-parishiin. Jamaikan vaihto oli jo päättymäisillään ja oltiin reissun päällä Röllön ja Adalian kanssa. Me oltiin treffattu Kingstonissa ja seikkailtu sieltä takseilla Reggae Fallseille ja takaisin rannikolle Morant Baylle, josta päästiin jatkamaan seuraavaan kohteeseen, eli illaksi Long Baylle.

Varsinainen retkikohde oli Reach Falls, jonne monet tekee päiväretkiä Port Antoniosta. Sieltäkin käsin homma siis onnistuu ihan vallan mainiosti, mutta koska putoukset jäävät matkan varrelle Kingstonista Port Antonioon tullessa, me päätettiin yöpyä lähempänä putouksia Long Baylla ja jatkaa matkaa pohjoiseen vasta seuraavana päivänä. Oikeastaan lähin kaupunki taitaisi olla Manchioneal, mutta siellä oli aika olemattomasti majataloja, ja muutenkin Long Bayn ranta houkutteli enemmän. (Ja se ranta osoittautui ihanaksi. Täysin autiota, pari ravintolaa siellä täällä ja Mobayn minirantoihin tottuneena rantaviivaa tuntui jatkuvan loputtomiin.)

Long-Beach-Jamaica2
Long-Beach-Jamaica1

Takseja kulkee rannikon tietä aika hyvin, ja saatiin lopulta kuski heittämään meidät päätien varrelta ihan putouksille asti sopuhintaan. Matkan varrelta napattiin mukaan opaspoika, joka lupasi ohjata meidät putouksille jokea pitkin. Virallinen vierailu putouksilla maksaa kympin luokkaa, ja olen edelleen siinä käsityksessä, että silloin vain kävellään rappuset alas suoraan putoukselle, ja putouksen luona olevassa luonnonaltaassa saa uiskennella. Saa ehdottomasti korjata, jos jollain on tietoa enemmänkin tuosta virallisesta reitistä, voihan olla, että siellä putouksen yläpuolella on myös jotain näkemisen arvoista.

Meidän opaspoika veloitti vitosen/naama ja matka alkoi polkuja pitkin alas joelle. Tavarat jätettiin rannalle pusikkoon ja yksi arvotavarareppu annettiin oppaan kannettavaksi, että saatiin itse polskia vapaasti. Ja sitten menoksi! Sellaiset kunnon vesikengät voisivat olla ihan näppärät, mutta paljain jaloinkin pärjäsi.

Jamaica-Reach-Falls-river-walk
Jamaica-Reach-Falls-natural-pool

Nyt kerran jokireittiä testanneena voisin ehkä mennä sinne uudelleen ilman opasta, mutta ekalle kerralle kyllä suosittelen ehdottomasti sellaisen palkkaamista. Paikalliset kundit osaa siellä nuo reitit ihan mielettömän hyvin, ja ainakin tämä meidän opas huolehti koko ajan, että kuljettiin järkevää reittiä ja näytti myös paikat, joista luonnonaltaisiin on turvallista hyppiä. Uimataidottomalle Adalialle poitsu myös etsi sopivat kiertoreitit altaiden ympäri, eli erittäin hyödyllinen kaveri.

Hauskinta oli, että muutaman päivän päästä Port Antonion majatalossa löydettiin Röllön kanssa mainos Reach Falls -opastuksesta, ja kenenkäs muun kuva siinä olikaan, kun juuri tuon meidän oppaan. Suositeltiin muillekin majatalon asukeille :)

Reach-Falls-swim-in-natural-pool
Jamaica-Reach-Falls-swim

Jokireitin valitessa pitää muistaa, että itse putoukselle ei varsinaisesti ole asiaa. Lähelle kuitenkin pääsee, joten itse valitsisin koska tahansa uudelleen tuon jokikävelyn. Perille päästyä istahdettiin pienen matkan päähän putouksesta syömään eväitä ja katselemaan vartijaa työssään. Tyyppi vain hengaili putouksen vieressä vahtimassa, ettei kukaan tule alueelle joelta päin. Ehkä työnkuvaan kuului myös uimavalvojan hommat silloin, kun turisteja tulee paikalle virallista reittiä, who knows…

Reach-Falls-closeup

Eli tiivistettynä:

 1. Jamaikan reissulla älä jätä väliin Portlandin aluetta.
 2. Portlandissa älä missaa Reach Falls -putouksia.
 3. Valitse jokikävelyreitti paikallisoppaan kanssa.
 4. Nauti viidakkoseikkailusta. Siinä missä Reggae Falls tai YS Falls on putouksina näyttäviä, Reach Falls vie pisteet luonnollisuudellaan.

ENGLISH:

 1. When you visit Jamaica, don’t miss the parish of Portland, absolutely my favorite.
 2. In Portland, don´t miss Reach Falls. You can either take a day trip from Port Antonio, or visit some smaller town closer to the falls, like Long Bay.
 3. When visiting the Reach Falls, you have two options: the official way and the local way. As far as I know, the official way only takes you down to the fall and you can swim there, but with a local guide you can walk there along the river and it´s amazing!
 4. Enjoy the jungle adventure. I love how natural it is there, especially compared to Reggae Falls and YS Falls, for example. 

READ ALSO

2 Comments

 1. Äääkks! Niin siistiä! Mä pääsin uimaan luonnonvesiputoukseen ensimmäistä kertaa elämässäni tänä vuonna Panamassa. Se oli hienoa, mutta voi vitsit teillä oli kyllä upeampi mesta :D

  • Miffa

   October 13, 2016 at 8:00 PM

   Joo toi jokikävely (taikka uinti ennemminkin) oli kyllä ihan huippua! Ja paikka mielettömän kaunis. Mut ei kuulosta kyllä hullummalta Panamankaan. Mulla on toi Väli-Amerikka vielä täysin valloittamatta, ja kovasti tekis mieli sinnepäin seikkailemaan. Itseasiassa harkitsin jo puolitosissani jatkavani Jamaikan jälkeen reissua vielä siellä päin, mutta lopulta päätin kuitenkin palata Suomeen töihin ainakin joksikin aikaa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2018 Miffa´s

Theme by Anders NorenUp ↑